Olgu Sunumu

Postoperatif Erken Dönemde Laparoskopik Gastrostomi Düşmesi: Non-invaziv ventilasyonun nadir bir komplikasyonu

10.5505/cayb.2015.39974

  • Çağlar Ödek
  • Tanıl Kendirli
  • Ayhan Yaman
  • Gülnur Göllü Bahadır
  • Meltem Koloğlu

Gönderim Tarihi: 22.12.2014 Kabul Tarihi: 26.02.2015 J Pediatr Emerg Intensive Care Med 2015;2(3):141-144

Giriş:

Non-invaziv ventilasyonun (NIV) akut veya kronik solunum yetmezliği olan çocukların tedavisindeki yeri zaman içerisinde giderek önem kazanmıştır. Non-invaziv ventilasyon hastaların çoğunluğu tarafından iyi tolere edilmekle birlikte, çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Burada, postoperatif erken dönemde NIV ile ilişkili olarak gastrostomisi düşen bir olgu anlatılmıştır.

Olgu sunumu:

Serebral palsi ve epilepsi tanılarıyla takip edilen 7 yaşında erkek hasta laparoskopik gastrostomi ve Nissen fundoplikasyonu sonrasında çocuk yoğun bakım ünitemize kabul edildi. Postoperatif 2. günde kendini ekstübe eden hastaya, izlemde solunum sıkıntısı gelişmesi nedeniyle NIV desteği verildi. Postoperatif 3. gün enteral beslenme başlandı ve gastrik dekompresyon sonlandırıldı. Beslenme başlandıktan 2 gün sonra gastrostomi çevresinde diffüz eritem ve hassasiyet gelişirken, karın duvarında krepitasyon saptandı. Laparotomide gastrostomisinin düştüğü, mide ile karın duvarı arasında kaçak olduğu gözlendi ve gastrostomi revizyonu yapıldı.

Tartışma:

Laparoskopik gastrostomi ve Nissen fundoplikasyonunun postoperatif erken dönemi NIV için mutlak kontraendikasyon oluşturmasa da beklenmeyen komplikasyonlar gözlenebilir. Postoperatif erken dönemde NIV ihtiyacı olan hastalarda enteral beslenme geciktirilmeli ve gastrik dekompresyon sürdürülmelidir.

Anahtar Kelimeler: non invaziv ventilasyon, laparoskopik gastrostomi, Nissen fundoplikasyonu, gastrostomi düsmesi