Özgün Araştırma

Ailelerin Çocuk Oto Güvenlik Koltuğu Kullanma Oranları ve Bilgi Düzeyleri Üzerine Anket Çalışması

10.5505/cayb.2014.87597

  • Defne Çöl
  • Suat Biçer
  • Meltem Uğraş
  • Tuba Giray
  • Öznur Küçük
  • Gülay Çiler Erdağ
  • Ayça Vitrinel

J Pediatr Emerg Intensive Care Med 2014;1(2):87-95

AMAÇ:

Bu çalışmada, ebeveynlerin çocuk oto güvenlik koltuğu (ÇOGK) kullanım oranları ve bu konu hakkındaki bilgi düzeyleri değerlendirildi.

YÖNTEMLER:

Bu çalışmaya, çocuk polikliniğine başvuran 250 ebeveyn alındı. “Sosyodemografik özellikler”, “çocuk oto güvenlik koltuğu (ÇOGK) kullanımını etkileyen faktörler”, “ÇOGK kullanımı” ve “ÇOGK kullanımı ile ilgili bilgiler” hakkındaki 22 soruluk anket, yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Varyans analizine yönelik olarak t-test, sürekli değişkenler için iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi kullanıldı. Kesikli ve kategorik değişkenlere yönelik olarak ki-kare testi uygulandı.

BULGULAR:

Ebeveynlerin %93.6’sı ÇOGK hakkında bilgi sahibi olup, %80.8’i ÇOGK kullanıyor, %12.8’i ise kullanmıyordu. Gelir düzeyi yüksek olan ebeveynlerin ÇOGK kullanım oranı yüksekti (p < 0,05). Ebeveynlerin eğitim durumu da ÇOGK kullanımı ile doğru orantılıydı (p < 0,05). ÇOGK’nin doğru yerleşimini ailelerin %98’i biliyordu. ÇOGK’nu çocuğun yaşına uygun olarak değiştiren ebeveynlerin oranı %53.5 idi. Yaşa uygun olarak değiştirilmesi gereksinimi hakkındaki bilgi düzeyi geliri orta ve iyi düzeyde olanlarda ve babanın eğitimi yükseköğrenim düzeyinde olanlarda daha yüksekti (p < 0,05). ÇOGK kullanmanın kanuni zorunluluk olduğunu bilenlerin oranı %88.6 idi. ÇOGK hakkındaki bilgiyi ebeveynlerin %37’si internetten, %33’ü medya yoluyla, %27’si ise çevresindeki kişilerden edinmişti. Hekim tavsiyesiyle bilgi sahibi olanların oranı oldukça düşüktü (%3).

SONUÇ:

Ebeveynlerin eğitim ve gelir düzeylerindeki artış ÇOGK kullanımını artırarak çocuk yaralanma ve ölümlerini azaltabilir. Tıp öğrencilerine tıp eğitiminde ve ebeveynlere rutin çocuk vizitlerinde çocuk güvenliği ve ÇOGK kullanımı hakkında bilgi verilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Aile, bilgi düzeyi, çocuk oto güvenlik koltugu, trafik kazalari